PowerPoint præsentationen - Link
Referat Generalforsamling lørdag den 19. august 2017 kl.10.00 i Odden Forsamlingshus
Til stede var 49 personer, som repræsenterede 27 grunde. 47 grunde havde givet fuldmagt.
I henhold til vedtægternes § 5 var foreningens medlemmer indkaldt til generalforsamling d. 24. juli 2017, med følgende dagsorden:
- Valg af dirigent.
- Bestyrelsens beretning (vedlagt)
- Forelæggelse af det reviderede regnskab til godkendelse (vedlagt)
- Forslag fra bestyrelsen
- Forslag til budget og kontingent (indeholdt i regnskabet)
- Forslag om bemyndigelse til eventuel forlængelse af forårets græsningsperiode (vedlagt)
- Forslag fra medlemmerne
- Forslag modtaget fra Erik Andersen (ea@fsek.dk), Lyngbugten 21 m.fl. om opsigelse af plejeaftale om afgræsning samt om fjernelse af hegn (vedlagt)
- Valg af Formand
- Valg af to bestyrelsesmedlemmer for to år. Jeanne Albertsen og René Sørensen er på valg
- Valg af suppleant til bestyrelsen. Morten Tipsmark er på valg
- Valg af to revisorer. Mogens Nielsen og Jørgen Bang er på valg.
- Valg af revisorsuppleant. Aage Tipsmark er på valg.
- Eventuelt.
Referat:
Formanden bød velkommen.
Ad. 1 Valg af dirigent
Formanden foreslog Irene Ludvigsen formand i Tornerosebugten som dirigent.
Til dirigent valgtes enstemmigt Irene Ludvigsen, som fastslog, at generalforsamlingen var lovligt indvarslet og beslutningsdygtig og gav herefter ordet til bestyrelsen.
Ad. 2 Bestyrelsens beretning
Bestyrelsens beretning er blevet sendt ud sammen med indkaldelsen til generalforsamlingen.
Formandens beretning indeholdt blandt andet en kort orientering om:
- Vinterperioden
- Grundejerforeningen som en virksomhed
- Fibernet til Odden
- Vedligeholdelse af veje, både den kommunale og grundejerforeningens
- Henviser til kommunens lille grønne om vedligeholdelse, bål, affald mm.
- Vejstykket ved Olgas butik
Samt en orientering om naturpleje, ved Janne Albertsen:
- Status over hvordan det er gået det sidste år med brug af køer til naturpleje
- Status på naturpleje uden for foldene
- Forslag til hvordan vi skal tackle naturplejen fremover, se punkt 4 b
Der er nu 104 medlemmer i grundejerforeningen.
Debat
Erik Andersen, Lyngbugten 21, spørger, hvad der skal ske fremover mht. naturplejen. Hvilken pleje, hvilke linjer og økonomien til det.
Janne Albertsen kommer mere ind på det under forslagene. Bestyrelsen mener to år med fulde perioder (2 X 6 uger med køer) vil være nødvendigt før vi kan vurdere om køer er det rigtige til naturpleje.
Mads Berendt, Lyngbugten 4 fortæller om den alternative arbejdsgruppe, der blev nedsat ved sidste generalforsamling. Den er delt i to, en om medlemsforslaget, der behandles under punkt 5 b. Den anden arbejder med juraen og har en sag i Kystdirektoratet, med henblik på at erklære hegnet ulovligt, og at det dermed skal fjernes ifølge naturbeskyttelsesloven § 15.
Erik Andersen ønsker en mere udførlig drøftelse af naturplejen, plejeplanen, græsning mv. Bliver de arealer passet i overensstemmelse med plejeplanen? Har svært ved at se, at plejeplanen bliver fulgt. Der er pil i østenden, mens de er gravet op mod vest. Vi ønsker alle at lande sammen sted, men hvordan er spørgsmålet.
Har i øvrigt meget ros til naturplejen, men med hensyn til køerne er vi ikke enige.
Janne Albertsen: bestyrelsen følger planen med de tilretninger, som generalforsamlingen har vedtaget undervejs.
Bestyrelsens beretning tages til efterretning.
Ad. 3 Forelæggelse af det reviderede regnskab til godkendelse.
Kasserer Bjarne Olsen fremlagde regnskab med følgende kommentarer:
Vi kom ud med et merforbrug på kr. 3.275 i forhold til indtægter, mod et forventet merforbrug på kr. 28.600 i forhold til de budgetterede indtægter.
Foreningens egenkapital er kr. 87.402.
Fordelingen er af kontingent: 55 % til naturpleje, 26 til veje og 19 til administration, generalforsamling mv.
Ingen kommentarer/spørgsmål til regnskab.
Regnskabet blev enstemmigt godkendt.
Ad. 4 Forslag fra bestyrelsen, herunder fremlæggelse af budget og kontingent
- Forslag til budget og kontingent (indeholdt i regnskabet)
Formanden fremlagde budgetforslaget baseret på et uændret kontingent på kr. 800 pr. grund. Kontingent opkræves 1/10.
Fordelingen af kontingent for 2017/2018 er 61 % til naturpleje, idet et mindreforbrug på kr. 20.000 fra tidligere indgår her. 20 % til veje og 19 til administration, generalforsamling mv.
Som de øvrige år, sigter bestyrelsen mod en kassebeholdning på ca. et års kontingent og tilstræber på sigt en fordeling af udgifterne med 50 % til naturpleje, 25 til veje og 25 til administration og uforudsete udgifter.
Kommentarer/spørgsmål til budget:
Spørgsmål om Kontingentet indeholder rykkergebyr eller indskud for nye ejere, hvilket det ikke gør.
Bjørn Simonsen oplyser, at vi har kontrakt på ca. 30.000 på slåning af roser uden for hegnet og mellem sten. Derudover 10.000 til resten af vedligeholdelse uden for hegnet.
De 20.000 der yderligere er indeholdt i naturplejebudgettet i år, vil blive taget fra kassebeholdningen. Hvad de konkret skal bruges til, er ikke til at sige endnu.
Mads Berendt ønsker, at det kommer til at fremgå af både budget og regnskabet hvilke midler, der bruges inden for og uden for foldene.
Budgettet blev godkendt enstemmigt, herunder også kontingentet.
- b. Forslag om bemyndigelse til eventuel forlængelse af forårets græsningsperiode (vedlagt)
Hvis seks ugers græsning ikke er opnået ved aftaleperiodens udløb 15. juni, bemyndiges bestyrelsen til at den må forlænge perioden indtil seks uger er nået, dog ikke længere end til udløbet af dispensationen 30. juni, hvor dyrene skal hjemtages.
Jørgen Bang, Gyvelbugten 4, udtrykker, at det er skønt at se, hvordan landskabet er blevet så åbent. Jørgen Bang følger køerne, de gnaver pil, roser mv. Det er vigtigt, at der kommer det rigtige antal køer i den rigtige periode, så de kan tage pil mv inden de (pilen mv.) bliver for store. Vi skal ikke regne med de tager det hele, men de tager en stor del. Giv det nu noget tid!
Berit Engberg, Gyvelbugten 10, vil godt vide om der er tidsfrist på to år for den periode bestyrelsen taler om? Det er en tidfrist bestyrelsen har foreslået for at kunne tage stilling til om køer virker efter hensigten. Dyreejeren må endvidere spørges om hans erfaring.
Da der skal stemmes skriftligt om forslaget bliver to stemmetællere valgt: Anita Bryld, Koglebugten 8 og Inger Marke Lyngbugten 38.
Stemmeseddel 1: 74 afgivet stemmer
54 stemmer ja til forslaget
20 stemmer nej nej til forslaget
0 stemmer hverken for eller imod
Bestyrelsens forslag er vedtaget.
Ad. 5 Forslag fra medlemmerne
Forslag modtaget fra den arbejdsgruppe, der har arbejdet med et alternativt forslag ved Erik Andersen (ea@fsek.dk), Lyngbugten 21 m.fl.
Forslag om opsigelse af plejeaftales afgræsning samt om fjernelse af hegn (vedlagt)
Erik Andersen: Grundlæggende er køer næringsneutrale. Gør vi ikke noget, vil området være en pilemose. Køer ændrer ikke på forudsætningerne for pilemosen, så når køerne er væk kommer pilemosen igen. Vi må gøre området mere næringsfattigt over tid, vi må ændre forudsætningerne, og det gør vores forslag. Noget andet er, at vi påvirker få menneskers ferier med de gener køerne og hegnet giver.
Erik Andersen undrer sig over, at generalforsamlingen i 2015 stemmer for forslaget, så stemmer man imod senere. Meddelelsen var, at køerne var billigere.
Poul Erik, Koglebugten 2, vil gerne vide hvilken forpligtigelse grundejerforeningen har over for kommunen.
Bjørn Simonsen fortæller, at kommunen tilbød at rydde roser, hvis vi vedligeholder. Med stormen Bodil blev der flyttet rundt på sten mm hvilket bevirkede, at der kom sten oven på roserne. Hvis vi skal overholde vedligeholdelsen, må vi fjerne roser mellem stenene. Dette skal gøres manuelt. Det er afgørende for bestyrelsen at fortsætte arbejdet med at vedligeholde som aftalt. Altså kommunen ville slå, vi skal vedligeholde fremover.
Mads Berendt erindrer om, at kommunens folk har sagt, at plejeaftalen med kommunen om græsning af køer kan opsiges uden krav, dermed har vi de forpligtigelser alle grundejere har ifølge statens henstilling om at bekæmpe rynket rose. Alle ønsker et godt forhold til kommunen.
Janne Albertsen fremlagde bestyrelsens kommentarer til forslagsstillernes enkelte punkter:
Ændring af plejemetode i Naturplejeplanen for strandarealet (opsigelse af plejeaftale med afgræsning)
For bestyrelsen virker det ikke muligt at vurdere effekten af afgræsning, med 4 køer i 6 efterårsuger og 4 køer i 3 forårsuger. Den mener, det vil være hensigtsmæssigt med 2 års fulde græsninger (2 x 6 uger hvert år), før man reelt kan vurdere effekten. Dyreejerens kommentar er: ”I har jo slet ikke haft køer på endnu”.
De gener der nævnes er selve indhegningen, hæmmet bevægelsesfrihed på arealet, værdiforringelse af sommerhusene, lugtgener, fluer mm.
Hvad angår lugt- og fluegener har bestyrelsen ikke – bortset fra forslagsstillerne til dette punkt – fået klager over køer. Det er klart at man på en varm dag har kunnet lugte lidt, når køerne fx har stået meget ved Strandvejen, men lugten er forsvundet hurtigt. Mht. kokasser er det ikke vores oplevelse, at der er så mange, at man ikke kunne færdes frit i lavningerne.
Vi har fået mange positive tilkendegivelser. Ikke mindst forældre/bedsteforældre med børn/børnebørn har nydt at hilse på køerne på deres gåtur.
Det er individuelt, hvordan det opleves, at vi har fået køer. Nogle vil gå efter, at det lugter og generer, mens nogle vil gå efter, at det ikke lugter og ikke generer.
- ”…grundejerforeningens strandarealer...”
Hvilke arealer, ønsker forslagsstillerne skal være uden køer, som bestyrelsen forstår det, er det hele det område, der i dag er hegnet.
Vi har i dag køer på G 2, 4, 5, 8 og 10, se oversigtskort. I den oprindelige plejeplan var køer anbefalet på G 5, 8 og 10, men på vores ekstraordinære generalforsamling (referat af ekstraordinær generalforsamling punkt 4) søndag den 18. oktober 2015 konkluderede dirigenten:
”Vi skal stemme om vi siger ja tak til kommunens tilbud om betaling af indhegning og udarbejdelse af kontrakt med bonden med henblik på afgræsning med køer på fællesarealer, som vist indtegnet på kort, Hegningsforslag A. Link (viser hegning kort 1 og kort 2)
26 parceller repræsenteret og der er afgivet 33 fuldmagter, i alt 59 af 102 parceller. Ingen stemmer imod, 4 undlader at stemme og for forslaget stemmer derfor 55.”
På det link der henvises til, er der hegnet, som vi har det i dag. Med denne beslutning siger generalforsamlingen enstemmigt ja til, at der skal være køer på områderne G 2, 4, 5, 8 og 10.
- ”...hurtigst muligt opsiger plejeaftalen...”
Plejeaftalen kan opsiges med et halvt års varsel. Bestyrelsen er dog af den opfattelse, at det vil være forkert at gøre dette, da vi endnu ikke har fået erfaring med hvordan køerne virker på naturplejen. Bestyrelsen har et godt forhold til kommunen, som har bekostet hegn og slåning ud fra den opfattelse, at vi var enige i at der skulle gå køer. Vi har i de senere år fået et godt samarbejde med kommunen, den har tillid til os, og har investeret mange penge i vores område. Bestyrelsen prioriterer forholdet til kommunen meget højt.
For historikken: se referater fra generalforsamlingerne i 2013, 2014 og 2015.
Kommunen hjalp os ved at tilbyde at opsætte hegn og anvende afgræsning med køer, uden udgift for os. Et flertal af vore ejere sagde ja og ingen var imod.
Dermed var troværdigheden til stede, og kommunen overbevist om, at det var værd at investere penge i os.
- ”.. fjernelse af hegn og låger mm fra grundejerforeningens arealer...”
Områderne øst og vest for strandvejen G5 og G 8 tilhører kommunen og de ønsker køer. Om de vil fastholde at have køer, hvis vi en dag vælger en anden vedligeholdelsesmetode, ved vi ikke, men det er næppe sandsynligt, at de for tiden ønsker, vi skal fjerne hegn og låger i deres område.
- ”..vestlige del af området..”
I vores naturplejeplan står, at vi i G4 og G2 ønsker at fremme/bevare: Hvidtjørn, hunderoser, benved, kvalved, vrietorn, tørst og skovabild, og at vi ønsker at fjerne/begrænse: Birk, ahorn, elm, bævreasp og diverse fyr. Dette vil vi gerne fastholde.
I øjeblikket er halvdelen af G4 klippet efter dette og G2 og resten af G4 skal etableres på samme måde, så vi sikrer små lunde til køer, fugle mv., hvilket giver en øget biodiversitet i plante og dyreliv.
Dette vil ske sideløbende med, at vi har køer i 2 x 6 uger om året, og så må erfaringerne med dette vise, om denne kombination er mulig.
- ”..i meget lille omfang bidraget til plejen af arealer..”
Ja, vi har fx kun haft 3 uger her i foråret, så det er forventeligt.
- ”..reelt alene græsset er blevet spist..”
Det er ikke vores erfaring. Ja, køer foretrækker græs, men de spiser også roser, pil mm.
- ”..forurening af søen..” (trådalger)
Tidligere var der pil og ikke andet. Trådalger er tegn på, at søen er næringsrig. Vi må se hvordan søen udvikler sig i løbet af de næste to år.
- ”..skader med nedskredne skrænter..”
Den store skrænt mod vest blev, inden køerne kom, gennemgravet for roser, og vi trak manuelt rødder op. Skrænten var derfor meget løs og dermed også let påvirkelig af køerne, der har trådt skrænten yderlig ned. Ved regnvejr kan sandet ned og i værste fald kan skrænten ikke skærme mod vinterstormene.
Hvis det viser sig skrænterne i vestenden tager yderlige skade, kan løsningen være at etablere en tværgående hegning i G2, således at de vestlige skrænter ”skæres fra” og dermed ikke belastes yderlig. Vores opfattelse er, at vi vurderer dette til næste generalforsamling.
Økonomi
- ”..arealerne skal allerede jf. Naturplejeplanen med afgræsning klippes på denne måde de første år og alternativet er i denne periode udgiftsneutralt…”
Dette er desværre ikke korrekt. Virkeligheden er ofte anderledes end først antaget, vi skal bruge mange ressourcer til at holde roserne nede uden for hegnet. Der er behov for minimum 6 -7 klipninger pr år, hvorfor vi bruger en stor del af ressourcerne til naturplejen her. Dette har været muligt, fordi vi har skullet bruge færre penge til klipning i foldene. (Ekstraordinær generalforsamling 2015: Med 1 årlige høslet/slåning og fjernelse af afklippet materiale vil det koste ekstra ca. 60.000 kr.pr år. Denne udgift vil være en ekstraudgift og vil betyde et ekstra kontingent på ca. 600 kr.pr parcel, og dette forventes at skulle pågå mindst 2-3 år endnu).
Debatten fortsætter:
Mads Berendt: Vi i gruppen med et alternativt forslag ønsker en anden plejeform, og mener det kan blive rimeligt omkostningsneutralt.
Erik Andersen har fået tilbud og mener, at naturplejen kan holdes inden for de 60.000 kr.
Janne Albertsen mener, at det er svært at vurdere om det kan blive omkostningsneutralt. Efter bestyrelsens opfattelse vil der være tale om en merudgift. Der skal professionelle folk på med de rigtige maskiner. Kommunen og skovfolk er overbevist om, at prisen er, som vi fremlægger det.
Janne pointerede, at bestyrelsen arbejder efter plejeplanen og de efterfølgende beslutninger på vores generalforsamlinger.
Afstemning:
53 stemmer nej til forslaget
20 stemmer ja til forslaget
1 stemmer hverken ja eller nej
Forslaget er forkastet.
Ad 6 Valg af formand
Bjørn Simonsen er på valg og modtager genvalg.
Bjørn Simonsen er valgt.
Ad. 7 Valg af to bestyrelsesmedlemmer for to år
Janne Albertsen og René Sørensen er på valg, begge modtager genvalg.
Janne Albertsen og René Sørensen er valgt.
Ad. 8 Valg af suppleant til bestyrelsen
Morten Tipsmark er på valg og modtager genvalg.
Morten Tipsmark er valgt.
Ad. 9 Valg af to revisorer
Mogens Nielsen og Jørgen Bang var på valg. Begge blev enstemmigt genvalgt.
Ad. 10 Valg af revisorsuppleant
Aage Tipsmark var på valg, og blev enstemmigt genvalgt.
Ingen øvrige kandidater havde meldt sig til nogle af posterne.
Ad. 11 Eventuelt
Sys Tarrild, Lyngbugten 21, spørger om stenterne kan gøres lavere. Naturgruppen vil forsøge at komme med en løsning.
Bjørn Simonsen erindrede om, at det er muligt at få (låne) en nøgle hos Inger Marke, Lyngbugten 38.
Næste generalforsamling bliver lørdag d. 25. august 2018 kl. 10.00 Odden Forsamlingshus.
Formanden takkede for indsatsen det forgangne år specielt til gruppen, der har arbejdet med det alternative forslag. Tak for en god generalforsamling.
Bestyrelsen henstiller til at adresseændringer og ændringer af e-mail sendes til Bjarne Olsen, Ellekrattet 24, 2950 Vedbæk eller på mail bjarne.s@olsen.mail.dk med angivelse af navn, ny adresse/e-mail samt sommerhusadresse.
Powerpoint vedhæftes som bilag.
Hjemmesider: www.gyvelbugten.dk, www.klitrosebugten.dk og www.tornerosebugten.dk
Sign. Irene Ludvigsen dirigent
|